Veelgestelde vragen Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding (HZB)

haptonomische zwangerschapsbegeleiding

Wat is het verschil tussen normale zwangerschapscursus en de haptonomische zwangerschapsbegeleiding (HZB)?

Er zijn een aantal verschillen.
Eén verschil is dat je 'normaal' alleen gaat. Bij HZB kom je samen met je partner: je bent samen in verwachting en je kunt ook samen de zwangerschap en bevalling beleven. De partner heeft een belangrijke rol in het leven van moeder (en dalijk kind).
Vervolgens is de kijk en de aanpak totaal verschillend. De haptonomische zwangerschapsbegeleiding heeft als basis het contact: contact van de moeder met het kindje in de buik, contact van de partner met het kindje in de buik én contact tussen de ouders. De voorbereiding op de bevalling draait om het contact tussen dit 'driemanschap'. Zo kan de partner al in de buik met het kindje spelen. In dit contact kan de moeder ook anders met pijn omgaan. Als je contact maakt met de pijn, verzacht je juist in je lijf en komt er meer ruimte... Jullie kindje heeft meer ruimte bij de bevalling. Dit geeft aantoonbaar minder vaak kunstmatige ingrepen en minder nare gevolgen bij de bevalling.
Een 'normale' zwangerschapscursus richt zich op de reguliere gang van zaken: zoals verloskundigen en gynaecologen gewend zijn om naar zwangerschap te kijken en ermee om te gaan. Dat is soms wat technisch: is er een probleem? Zo ja, wat doen we eraan? Daar komen vaak technische ingrepen bij. Ook wordt er anders met pijn omgegaan: het puffen tijdens de bevalling is een ontkennende manier van omgaan met pijn. Hierdoor heb je de neiging om te verstrakken in je lijf. Dat is eigenlijk niet zo handig als je ruimte wilt maken, zodat je kindje geboren kan worden.

Voor wie is haptonomische zwangerschapsbegeleiding (HZB) geschikt?

Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding is geschikt voor iedereen die samen met haar partner bewust met de zwangerschap en de bevalling bezig is of wil zijn.
HZB kan ook zin hebben als zwanger worden om welke reden dan ook moeilijk is. In de HZB houden we ons dan bezig met ruimte maken voor nieuw leven in jullie huidige bestaan. Hoe doen jullie dat?

Wat zijn de kosten?

Een sessie duurt ongeveer 50 minuten en kost € 79,99. Een sessie met wat meer tijd voor alle aangereikte handvatten van 75 minuten is ook mogelijk; daarvan is het tarief € 109,99. Lees meer op de pagina Tarieven en vergoeding

Wordt haptonomische zwangerschapsbegeleiding vergoed door de zorgverzekering?

Dat verschilt per verzekeraar. Voor jouw situatie kun je informeren bij je eigen ziektekostenverzekeraar. Als er een vergoeding is, dan valt deze waarschijnlijk onder zwangerschapscursus.

Uit hoeveel sessies bestaat de haptonomische Zwangerschapsbegeleiding?

Het aantal sessies varieert van 6 tot 9, waarvan 5 tot 6 sessies vóór de bevalling en 1 tot 3 sessies ná de bevalling.

Wat leren we tijdens de sessies?

Naast informatievoorziening over alles wat met zwangerschap en bevalling te maken heft, is er een programma dat grofweg bestaat uit 3 fases.
Tijdens de eerste fase zijn we vooral bezig met het ervaren van het contact en het spelen met jullie kindje in de buik: wie is jullie kindje, hoe voelt het, hoe beweegt het? Tijdens de tweede fase richten we ons meer op de voorbereiding op de bevalling: hoe kan de partner de moeder helpen bij het omgaan met ongemakken, opvangen van de weeën, omgaan met pijn en het onderzoeken van aansprekende bevallingshoudingen. De derde fase is na de bevalling samen met het kindje: hoe is de bevalling verlopen, hoe gaat het nu met jullie afzonderlijk en hoe gaat het in het bijzonder in de afstemming met elkaar, bijvoorbeeld tijdens verzorgingsmomenten, voedingen en slapen, zijn er lastige momenten en hoe ga je hiermee om?
Ook is er genoeg ruimte voor jullie persoonlijke situatie en vragen. Lees voor meer informatie verder op de pagina Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

Kan mijn partner contact maken met ons nog ongeboren kindje?

Jazeker, via de buik kan de partner het kindje voelen, ermee spelen, het dragen en ontmoeten. Dat zijn bijzondere momenten om te ervaren!

Klopt het dat je in je ondergoed op de behandelbank moet?

Tijdens de sessies doen we ervaring op in contact maken en alles wat met moeders, partners en babies in de buik te maken heeft. Het maken van contact is het meest direct via een aanraking van huid op huid. Daarom zullen oefeningen en ervaringen in ondergoed plaatsvinden als dat in goede afstemming passend is. Bovendien bereidt het jullie ook wat dat betreft zo getrouw mogelijk voor op de situatie zoals die bij de bevalling zal zijn.

Ik heb eerder een miskraam gehad, waardoor ik nu niet echt durf te vertrouwen dat het goed gaat. Kan ik leren ook met dit kindje contact te maken?

Je bent een vorige zwangerschap verloren en dit heeft je diep geraakt. We kunnen samen onderzoeken wat jij, en misschien ook je partner, nodig hebben om ruimte te krijgen voor je nieuwe zwangerschap. Dit is een belangrijke vraag die ook een belangrijke plek in de begeleiding kan krijgen. Zo kunnen jullie ervaren dat je ook met dit kindje contact hebt en het met liefde kunt ontvangen.

Ik zie erg tegen de bevalling op. Kan ik er meer vertrouwen in krijgen dat het goed zal gaan?

In de begeleiding gaan we uit van het contact dat er is. Daarin hebben ook gevoelens van onzekerheid en het niet weten een plek. Door erbij stil te staan hoe dat voelt en waar het vandaan komt, kan er meer ruimte komen. Verder gaan we aan de slag met voorbereiden op alles wat komen gaat. Door te ervaren wat jij en je partner samen kunnen, werk je ook aan het vertrouwen dat jullie het samen kunnen: jullie zijn samen het team die het gaan doen!

Ik ben bang voor de pijn bij de bevalling. Kan ik leren omgaan met de pijn?

Tijdens de sessies zwangerschapsbegeleiding gaan we ervaren hoe om te gaan met pijn. Je partner kan een belangrijke rol spelen om jou hierbij te helpen. Jij leert naar de pijn toe voelen en ervaren hoe de pijn kan wegsmelten. En je kunt ervaren hoe jij hierin verzacht. En dat is 4-dubbele winst: jij ervaart dat omgaan met pijn minder erg is, jullie kindje ervaart meer ruimte en je partner voelt zich uitermate nuttig. Jullie zijn een goed team!
En oh ja, het 4e winstpunt is dat deze manier van omgaan met pijn aantoonbaar leidt tot minder medische ingrepen en minder kleerscheuren overhouden aan de bevalling...

Hoe kunnen we ons samen voorbereiden op wat ons te wachten staat?

Bij de haptonomische zwangerschapsbegeleiding, oefenen we met zoveel mogelijk situaties die je tegen kunt komen tijdens de zwangerschap en bevalling. Dit geeft jullie een gevoel van vertrouwen in wat er komen gaat. Het is belangrijk tevoren afspraken te maken over wie welke rol heeft. Geen zwangerschap en bevalling is hetzelfde. Dus het is fijn je als team voor te bereiden en te weten wat je aan elkaar hebt. Ook bij onbekende situaties ga je er dan samen gemakkelijker mee om.

Ik heb geen partner. Kan ik toch haptonomische zwangerschapsbegeleiding doen?

Het maakt niet uit met wie je samen komt. Haptonomische zwangerschapsbegeleiding gaat over de samenwerking tijdens de zwangerschap en bevalling. Dit kan ook de samenwerking zijn met een ander vertrouwd iemand, met wie je veel deelt, die er voor je is en je helpt en steunt en met wie je afspreekt dat die bij de bevalling is.

Ik ben al 32 weken zwanger en krijg opeens angst voor de bevalling. Kan ik alsnog voor haptonomische zwangerschapsbegeleiding komen?

Zolang er tijd is om iets te doen, is er tijd… Je bent altijd welkom om samen met je partner je vragen te stellen. Natuurlijk is het fijn als we ruim de tijd hebben om alles wat je wilt weten en nodig hebt om met een goed gevoel de bevalling in te gaan. We onderzoeken dan samen de mogelijkheden en gaan aan de slag, zolang het kan. Wees welkom!

Mijn kindje ligt in stuitligging. Is het mogelijk om het kindje met behulp van haptonomische zwangerschapsbegeleiding om te keren in de buik?

Wat we bij de haptonomische zwangerschapsbegeleiding kunnen doen is op een zachte manier ruimte maken voor je kindje om zich te kunnen keren en het uitnodigen de beweging te maken. Het kindje heeft de vrijheid gebruik te maken van deze uitnodiging of niet. Soms zijn er een paar sessies nodig om contact te maken en ruimte te creëren voordat het kindje zich draait. Er is een kans dat het kindje gaat draaien, maar er zijn geen garanties,.
En soms zijn er (goede) redenen waarom een kindje in stuit ligt en laat het zich daarom niet keren!